Fiecare an aduce cu prima zi de iarnă o porție de sărbătoare națională celebrată fără excepție în prima zi de decembrie. Acum aproape cinci ani aveam să descopăr IOR-ul, locul de joacă care astăzi este chiar acasă. Aveam să descopăr maratonul în zece ture. Cu un rezultat surprinzător. Anul ce a urmat am alergat iar maratonul, tot în zece ture.
Cele trei ore și puțin peste jumătate obținute sunt un
rezultat neegalat nici azi. Deocamdată. A urmat
semimaratonul, apoi
crosul sprinten prins în trei ture. O dată cu stabilirea în capitală am beneficiat anul trecut de accesul la
Educație prin mișcare, un proiect finanțat de autoritățile locale ca urmare a prezențelor la antrenamentele organizate.
În vremuri incerte proiectul
Educație prin mișcare al acestui an pornește cu prima zi din luna septembrie, o dată cu primul antrenament din cele organizate marțea și joia, respectând regulile de distanțare socială impuse de autorități. În acest an prezența se face online, înainte de fiecare antrenament, condiție obligatorie fiecărui participant.
Programul de antrenamente adresat cu prioritate locuitorilor sectorului trei este gratuit și are caracter nediscriminatoriu față de experiența sportivă sau de vârsta participanților. Principalul
scop este de a atrage tinerii, dar și persoanele cu viață sedentară către activitățile sportive, de a face mișcare în natură și de a se integra în comunitate.
Parte integrantă a
proiectului este a zecea ediție Maratonul 1 Decembrie, competiție dedicată Zilei
Naționale a României, astfel că prin antrenamente se oferă ocazia pregătirii unui lot de cel putin 150 de persoane cu domiciliul în sectorul trei, inclusiv adolescenții de 12-17 ani pentru a putea participa la oricare dintre probele competiției.
Pe durata
proiectului în cadrul sesiunilor duble de antrenamente săptămânale sunt asigurate îndrumarea de către antrenori acreditati, tricourile tehnice ale competiției, informații despre educația alimentară și sfaturi legate de echipamentul de alergare. Programele de pregătire specifice fiecărei grupe depind de proba aleasă pentru a fi alergată în competiție.
Participarea la cel putin zece sedințe de antrenament asigură accesul gratuit la una din probele competiției, dar și tricoul tehnic pentru primii 150 de participanți. Ca noutate, în cadrul
proiectului din acest an vor fi organizate la intervale de două săptămâni curse competitive de alergare de antrenament sub denumirea Run IOR, cronometrate și premiate.
La aceste curse vor putea participa atât persoanele înscrise în proiect cât și alți doritori de mișcare. Pentru primii o sută de participanți înscriși la antrenamentele de alergare prin cumularea a minim patru din cele cinci prezențe, au asigurată înscrierea gratuită în cursă și primesc tricoul tehnic reprezentativ curselor de antrenament Run IOR.
Se vor evita zonele aglomerate din parc. Toate activitățile din cadrul
proiectului, antrenamentele de grup, cursele de antrenament și cele competiționale se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor impuse de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor acestei pandemii, ce (ne) permit desfășurarea activităților fizice în aer liber.
Fiecare antrenament ne aduce mai aproape, distanțați, dar împreună, uniți pentru o pasiune comună, plăcerea de a alerga și a ne bucura de mișcare în aer liber. Fie să ne (re)vedem la aceste
antrenamente sănătoși și voioși. Este responsabilitatea fiecăruia să avem grijă de ceilalți, de a ne bucura de fiecare ocazie de alergăceală.