Verde. Culoarea vieții. Verdele reapare în fiecare primăvară atunci când natura se trezește la viață. Încearcă să reziste în arșița verii și capătă nuanțe ruginii în toamna târzie până la ultima suflare. Mi-am dorit să pot fi alături de natură. Iar atunci când am aflat de iniţiativa celor de la
Plantăm Fapte Bune sigur am vrut să am un loc în echipă.
Plantăm fapte bune în România este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, care a pornit la drum în 2011. Deși acțiuni aveau loc în toată țara m-am limitat la zona dobrogeană. Din zecile de localităţi vecine, doar comuna
Peștera a fost deschisă la colaborare. Asta deoarece primarul de acolo s-a implicat. A schimbat complet acea comunitate.
Primarul gospodar al comunei,
Valentin Vrabie a convocat o ședință specială a Consiliului Local într-o seară de vineri doar pentru că Ministerul Mediului avea nevoie de o hotărâre semnată și parafată de toți consilierii pe masă luni la prima oră. Au urmat două săptămâni în care terenul a fost pregătit, arat și au fost trasate locurile unde vor fi plantați pomișorii.
În scurt timp comuna avea să devină cartierul general al iubitorilor de natură. Și nu erau doar constănțeni sau localnici implicați în acțiunea
Plantăm Fapte Bune, ci și militari, diverse structuri civile sau studenți străini. Toţi au descins matinal în jurul orei zece la margine de câmp pentru a transforma zona într-o viitoare perdea naturală împotriva zăpezilor.
Ne-am adunat matinal pentru a planta 50.000 de puieți de
glădiță, un arbore des cultivat în plantații forestiere, garduri vii și parcuri. Urma să fie plantat pe marginea drumului județean care leagă Medgidia de Peștera. Cine coboară de pe podul peste
autostradă poate vedea porțiunea asta cu brazde plantate pe partea dreaptă a drumului către localitate.
Zona era împânzită de voluntari care au participat la cea mai mare acțiune civică desfășurată vreodată în acea zonă. Faptele Bune sunt plantate cu grijă. În spatele acţiunii stă multă muncă de pregătire.
Cosmin a fost coordonatorul acțiunii pe județ. Acesta a avut misiunea de a pune la punct acțiunea iar apoi să găsească voluntarii pentru plantare.
Nu a fost prima lui contribuție. Era prima la care participam. Acţiunea de plantare a venit ca o soluţie viabilă asupra unei probleme locale ce se repeta de mai mulţi ani. Erau semnalate mari probleme deseori iarna când se înzăpezeau drumurile locale de legătură. El a reușit să mobilizeze aproape cinci sute de oameni printre care evident şi echipa noastră.
Faptele bune au fost răsplătite cu o zi de primăvară. Șansele ca la jumătatea lunii noiembrie să avem parte de aproape douăzeci de grade celsius erau infime. Soarele ne-a făcut pe mulţi voluntari să muncim cu spor în tricouri. Pomii nu erau pregătiți pe cât de repede era nevoie de alții noi pentru plantare. În mai puțin de trei ore nu mai aveam ce planta.
Pe aliniamentul acestor drumuri s-a decis plantarea puieților de
glădiță, un arbore asemănător cu salcâmul care poate fi modelat în adevărate perdele de protecție forestieră împotriva vântului și ninsorilor. Autorităţile cheltuiau în fiecare an miliarde de lei și resurse pentru deszăpezirea acestor drumuri. O acțiune cu impact direct asupra comunităţii locale.
Orele au trecut cu voluntarii harnici mici și mari. Echipați cu cazmale și mănuși printre zâmbete și veselie toți puieții au fost plantați cu grijă și verificați de către căpitanii echipelor. Gazdele ne pregătiseră masa de prânz. Urma la final o mică petrecere, un mic moment de mulțumire pentru implicare înainte de a ne îmbarca în autocare către casă.
Licori aromate din vii au fost răsplata din partea autorităţilor locale pentru munca voluntarilor pe pășunea transformată în sală de mese în aer liber. În acorduri muzicale oale mari pline cu mititei, cratițe cu fasole, salată de varză roșie, asortate cu vin alb și țuică au fost meniul pregătit cu gijă pentru voluntari. Mulţumim, a ieşit o petrecere pe cinste.
Mulţumim pentru oportunitate. Fiecare gest contează. Alte articole legate de acest eveniment pot fi citite
aici şi
aici. Fiecare dintre noi putem contribui pentru un viitor mai verde. Uneori avem (și) ocazia. Ne bucurăm că de data asta am putut da o mână de ajutor. Cu siguranţă vom reveni voioși şi în următorii ani pentru a planta fapte bune.